Baby & Kids - Pregnancy

10 tips voor ontspannen kraambezoek

De baby is er! Jij bent over the moon en met jou iedereen om je heen. Heerlijk natuurlijk dat iedereen zo blij en vooral nieuwsgierig is naar de baby, maar vergeet niet dat je net bevallen bent en je rust goed kunt gebruiken. Daarnaast wil jij jouw kleine mini mensje natuurlijk in alle rust leren kennen. Bedenk je dus voordat de baby er is hoe je met kraambezoek om wilt gaan. Dit is namelijk voor iedereen anders. De ene new mom wil het liefst zoveel mogelijk bezoek en gezelligheid om zich heen terwijl een ander het liefst alleen met de baby wilt cocoonen.

Vergeet vooral niet dat het om jou, de baby en jouw hubby gaat. Hoe jullie het willen, zal het gaan. Als jullie ervoor kiezen om bezoek te ontvangen, zijn de volgende tips handig om in jullie achterhoofd te houden.

Tip 1: Last minute afzeggen is niet erg
Doe alleen waar jij je goed bij voelt. Plan je ’s ochtends een afspraak voor dezelfde middag in en zie je er naarmate de dag vordert steeds meer tegenop. Cancelen maar! Hoewel je misschien zelf bang zult zijn dat dit niet goed zal vallen, zal echt niemand het je kwalijk nemen.

Tip 2: Kan ik wat meenemen?
Waarschijnlijk ben je snel geneigd om nee dankje te zeggen op deze vraag, maar zeg maar gewoon JA graag. Hoe fijn is het als iemand een boodschapje voor je doet of iets meeneemt wat je nodig hebt voor de baby. Kleine moeite voor je bezoek en super fijn voor jou.

Tip 3: Need help?
Je wereld staat op zijn kop en alles is anders. Kleine dingetjes in huis lijken opeens onmogelijk. Neem alle hulp die je geboden wordt dus aan. Even met de hond lopen? Jaaa graag. Zal ik de baby even vasthouden, zodat jij kunt douchen? Wat een feest!

Tip 4: Kraamverzorger tot he rescue.
Plan in de eerste week zoveel mogelijk bezoek in tijdens de werktijden van kraamverzorgster. Dan hoef je zelf niet in de weer met beschuit met muisjes en koffie.

Tip 5: Eruit nu!
Hoe gezellig het ook kan zijn. Probeer kraambezoek niet uren te laten duren. Een uurtje is meer dan genoeg. Gaan ze niet uit zichzelf weg? Het is helemaal prima als je het bezoek vriendelijk verzoekt te vertrekken. Zeg bijvoorbeeld dat je even in rust wilt voeden of simpelweg even rust wilt

Tip 6: No boobs.
Het geven van borstvoeding is vooral in het begin best een struggle. Alles moet op gang komen en jij en de baby moeten het nog samen leren. Pottenkijkers zijn dan niet altijd fijn, maar dat verschilt natuurlijk ook per persoon. Hoe dan ook, het is helemaal prima als je je even terugtrekt en in rust gaat voeden. Ondertussen kun je je bezoek een klusje in huis geven 😉.

Tip 7: Onaangekondigd bezoek, liever niet.
Tijdens het eerste gesprekje met jouw kraamzorg, zal zij vragen wat ze met onaangekondigd bezoek moet doen. Zij zal ten slotte de deur open doen en is getraind in wegsturen. Geef aan wie er altijd binnen mag vallen en hoe jij het wilt. Zij zal hier zeker rekening mee houden. Er is niks vervelender dan onverwacht bezoek op de stoep terwijl jij eindelijk even bij kan slapen.

Tip 8: Wel of niet vasthouden?
Iedereen zal jouw baby direct willen knuffelen en vasthouden, maar ga eerst voor jezelf na of je dit wel wilt. Alles is nog nieuw en je baby is nog zo klein. Voel je dus niet verplicht je baby in iemands armen te leggen. Ook dit zal iedereen begrijpen.

Tip 9: Eerst handen wassen.
Natuurlijk wil jij dat jouw baby’tje niks oploopt en hoewel hij of zij nog prima beschermd is en jouw anti stoffen met zich meedraagt, is het wel fijn als de handen eerst worden gewassen. De meeste mensen zullen dit uit zichzelf doen en anders kun je hen hier op wijzen.

Tip 10: Organiseer een kraamfeest.
Helemaal geen zin in kraambezoek of een enorm grote familie en vriendenkring? Organiseer dan een kraamfeestje. Zo kun je je heerlijk focussen op de baby met de mensen die het dichtst bij je staan en op een later moment iedereen op een feestelijke manier kennis laten maken met jullie trots. Daarnaast is het organiseren van een kraamfeestje al een feestje op zich en mag de geboorte best groots gevierd worden, toch?!

Last but not least nog even een reminder: Enjoy the baby bubble en doe niks waar je je niet goed bij voelt! De kraamtijd is enorm bijzonder en om nooit te vergeten.

Add a comment

Geef een reactie