Zwanger worden? Kies dan voor een Pre-Pregnancy check up!

Baby & Kids - Health care

Zwanger worden? Kies dan voor een Pre-Pregnancy check up!

Wil jij graag zwanger worden? En roept dat veel vraagtekens bij je op omtrent gezondheid, voeding en andere zaken waar je op moet letten? Dan is dit artikel helemaal op je bijna zwangere buikje geschreven! Want vandaag spreken we in onze nieuwe categorie Health Care met Gynaecoloog Drs. Florien ten Cate over de Pre-Pregnancy check up! Veel vrouwen gaan pas naar de gynaecoloog wanneer ze zwanger zijn maar het is juist zo zinvol om ook voor dat je zwanger bent al een check te doorlopen.

Tijdens een pre-pregnancy check up worden je gezondheid en eventuele risico factoren omtrent je toekomstige zwangerschap in kaart gebracht. Daarnaast krijg je advies aangaande dieet en levensstijl om de kans op zwangerschap te vergroten en wellicht zelfs te versnellen.

Florien beantwoordt vandaag vanuit het Women´s Healthcare Center onze vragen over deze belangrijke check up!

Waarom is een Pre-Pregnancy nou zo belangrijk?

Een zwangerschap betekent een grote verandering in je leven, zowel lichamelijk als emotioneel. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor jezelf maar ook voor je toekomstige kindje. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn is het belangrijk om een aantal zaken op een rijtje te zetten zoals: Wat moet je doen en laten als je zwanger wilt worden? Zijn er risico factoren vanwege jouw gezondheid of bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen in je familie? Zijn er medicijnen die je beter niet kan gebruiken als je zwanger bent of moet je wellicht overstappen op andere medicijnen? Al deze onderwerpen komen aan bod tijdens een Pre-Pregnancy check up zodat je goed voorbereid je zwangerschap in kan gaan en je kans op zwanger worden zo groot mogelijk kan maken. Daarnaast is het ook een mooi moment om alvast kennis te maken met je gynaecoloog. Bij het WHC wordt je tijdens het gehele traject van kinderwens tot aan de geboorte zo veel mogelijk begeleid en ondersteund door dezelfde gynaecoloog.

WHC-pre-pregnancy-check-up-pret-a-pregnant

Bij welke medische condities is deze check extra belangrijk?

Bij bepaalde medische condities is het extra belangrijk om een pre-pregnancy check up uit te laten voeren. Hiermee doel ik vooral op medische ziekten zoals diabetes, hoge bloeddruk, epilepsie, schildklieraandoeningen, nierziekten, stollingsziekten, bloedarmoede (bijvoorbeeld bij sikkelcelziekte of als dit in de familie voorkomt) en astma.

Daarnaast is het belangrijk om in kaart te brengen of je bijvoorbeeld zelf al je vaccinaties voor veelvoorkomende kinderziektes zoals bijvoorbeeld waterpokken en rode hond hebt gehad. Zo niet dan kun je alsnog ingeënt worden voor de zwangerschap. Het is wel zo dat je de eerste 4 weken na die vaccinatie niet zwanger mag worden.

Welke onderzoeken vinden precies plaats tijdens zo´n check up?

Naast het uitvoerig bespreken van bovenstaande punten zullen er ook wat kleine onderzoeken uitgevoerd worden tijdens de check up. Zo kijken we naar de bloeddruk en brengen we je BMI (Body Mass Index) in kaart. Daarnaast kunnen er aanvullende bloedonderzoeken plaatsvinden afhankelijk van de medische condities. Indien gewenst kan het onderzoek worden aangevuld met een SOA test en uitstrijk op indicatie. Al deze onderzoeken kunnen bij het WHC in house worden uitgevoerd. Indien nodig kunnen we je naar aanleiding van de resultaten doorverwijzen naar een specialist voor aanvullende onderzoeken.

WHC-Womens-Healthcare-center-pret-a-pregnant-the-mom

Krijg ik ook advies over dieet en levensstijl?

Tijdens de check up spreken we ook over dieet, levensstijl en voedingssupplementen. Ik adviseer vrouwen die zwanger willen worden om 4 weken voor het staken van de anticonceptie te starten met foliumzuur. Foliumzuur is een belangrijke vitamine voor de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind. De aanbevolen dosering bedraagt 1 maal daags 0,4 of 0,5 mg. Je kunt dit zonder recept zelf halen bij de apotheek of drogist. Betreffende voeding is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Stop ruim voordat je zwanger wilt worden met roken want roken kan de vruchtbaarheid verminderen. Vanzelfsprekend dien je direct te stoppen met het gebruik van alcohol, nicotine en drugs op het moment dat je zwanger bent.

In hoeverre reduceert een pre-pregnancy check up de kans op een miskraam en-of geboorte afwijkingen?

Met name door vooraf eventuele risico factoren in kaart te brengen kom je te weten of er verhoogde risico´s zijn op een kindje met een aangeboren afwijking. Ook krijg je informatie over welke aanvullende onderzoeken je tijdens de zwangerschap kan laten verrichten om deze afwijkingen (zo vroeg mogelijk) op te sporen.

WHC-pre-pregnancy-check-up-pret-a-pregnant-1

Valt deze check binnen de verzekering?

In Nederland valt de pre-pregnancy check up onder de verzekering indien er sprake is van een verhoogd risico door chronische en/of erfelijke ziekten. Het fijne is dat je bij het WHC op ook eigen gelegenheid terecht kunt specialistische zorg. Een Pre-pregnancy check up neemt vele vraagtekens weg en uiteindelijk is er niets beter dan goed voorbereid het zwangerschapstraject in gaan.

Naast het uitvoerig in kaart brengen van je gezondheid en eventuele risico factoren is dit consult een mooi moment om alvast kennis te maken met de specialist die je zal begeleiden gedurende het gehele zwangerschapstraject. Bij het WHC streven wij er naar om alle onderzoeken en controles bij dezelfde specialist plaats te laten vinden. Daarnaast denkt het WHC mee met jouw druk bezette agenda en kun je binnen 48 uur terecht voor een one stop diagnose. Voor uitslagen en verdere vragen naar aanleiding van het eerste consult kun je ook een video consult inboeken, zo plan je je afspraak met je gyneceacoloog makkelijk in tussen je werk afspraken.

Over Women´s Healthcare Center

Het Women´s Healthcare Center, afgekort WHC, is een zelfstandig behandelcentrum voor vrouwenzorg met verschillende specialisten op het gebied van gynaecologie, verloskunde, seksuologie, urologie en echoscopie. Deze kleinschalige specialistische kliniek met veel persoonlijke aandacht is inmiddels een gevestigde naam binnen het zorglandschap en behoort vandaag de dag tot de top poliklinische zorginstellingen van Nederland. Bij het WHC kun je terecht voor uitstekende en persoonlijke zorg omtrent je zwangerschap en kinderwens. Alle afspraken zoals echo´s en consulten worden op 1 locatie verricht en uiteraard ben je verzekerd van de meest moderne behandelapparatuur. Het WHC garandeert 100% vergoeding en heeft met alle zorgverzekeraars een contract. Maar het fijne is dat je ook op eigen kosten (dus zonder doorverwijzing) binnen 48 uur terecht kunt.

Add a comment

Geef een reactie