Blog

Blog Soul Mom Giovanca: Wereldmeisjesdag

Soul/jazz zangeres Giovanca laat zich niet graag in een hokje plaatsen. Ze begon op jonge leeftijd met modellenwerk, studeerde orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam en debuteerde in 2008 als solozangeres. In 2009 werd ze uitgeroepen tot 3FM Serious talent , sleepte in de afgelopen jaren een zilveren harp en verschillende muziek awards in de wacht en treedt over de hele wereld op. Daarnaast strijdt ze als ambassadrice van Plan Nederland en AMREF flying doctors voor een betere positie voor meisjes wereldwijd. We volgenden haar al tijdens haar zwangerschap en nu kleine Jesamy er is kun je haar avonturen als new mom lezen in haar blog op Prêt à Pregnant.

“Ketabah!! Ketabah!!!” M’n kind rent als een op hol geslagen kippetje door de woonkamer met twee waskrijtjes. Hoe langer ik er naar kijk, hoe meer het iets weg heeft van een American football player die er als een gek, slalommend, met de bal vandoor gaat.
And she’s on the run for me, want zodra ik ook maar íets lijk te gaan verbieden, afpakken of verplaatsten, zet Jes het op een lopen. Planten sneuvelen, ‘pop’ wordt half vertrapt, alles zodat ze -in dit geval- haar waskrijtjes niet af hoeft te staan.
“Ketabah!! Ke-ta-baaaaah!!!” roept ze alsof haar leven er vanaf hangt. ‘Ketabah’ is dus tekenen.
“We gaan morgen weer ketabah Jes, nu is het bedtijd. Kom!”

Als ze eindelijk ligt en diep in slaap is, begint het dagelijkse opruim-festijn: Krijt op de vloer, krijt op de stoelen en top.. Ook krijt op de koelkast. (Afwasbaar hoor, dus ik moet niet miepen.) Ik stapel haar boekjes op elkaar, vis van alles achter de bank vandaan en als álle blokken, dieren, treintjes en mini tea party spullen zo on-ge-veer op hun plek liggen, plof ik op de bank en zweer ik dat ik er dit jaar niks meer bij ga kopen.

Toch bedenk ik me ook vaak hoe gezegend we zijn met zó veel speelgoed en zo veel middelen waarmee Jes eigenlijk de wereld leert kennen. Ik bedoel, mijn kind van 18 maanden denkt dat ze kan lezen. Die roept tegen elke letter heel hard: “Tien! Tien!”
Het lijkt zo gewoon en dat is het ook voor ons, maar als je naar de wereld kijkt is het dus niet vanzelfsprekend dat je kinderen niks tekort komen.
Onze wieg en die van onze kinderen heeft op een plek gestaan waar we allemaal veilig waren, waar de verloskundige in haar auto naar toe kon scheuren, waar we naar de crèche en naar school konden gaan. Sterker nog, je komt mooi in de problemen als je niét naar school wil gaan! We wonen op een plek waar ouders fantaseren over wat hun kinderen zullen worden en waar ouders van vooral meiden het idee van ‘een vriendje of verkering’ zo láaaaang mogelijk willen uitstellen. Zo’n ouder word ik ook..

Morgenochtend rent hier weer een op hol geslagen kippetje door de kamer met twee waskrijtjes. Het is dan Wereldmeisjesdag en ik besef me dan al het bovenstaande, maar kippetje gelukkig niet. Die roept dan: “Tien! Tien!” tegen alle letters en daarna wilt ze ‘ketabah’. Ketabah op pops hoofd, op haar eigen handen en op de leren bank. (Die ik vervolgens schoonveeg met baby billendoekjes. Ja echt. Ik gebruik billendoekjes voor álles, ..dat de Etos nog geen winkelverbod voor mij heeft is een wonder. Maar goed dat is weer een ander verhaal)

*Vanavond -met mogelijk ergens sporen van waskrijt- geef ik samen met Claudia de Breij, Diggy Dex, Lakshmi en Sabrina Starke een intiem benefietconcert in Paradiso. Ons doel: Plan Nederland steunen in hun werk om jonge meisjes zoals Jes in landen waar ze het hard nodig hebben, een toekomst te bieden.

 Met neefje nino 'ketabah'

Met neefje nino ‘ketabah’

Dokter Jesamy in het Nijntje museum

Dokter Jesamy in het Nijntje museum

Als Jes niet 'leest' en niet 'ketabaht' dan staat ze lekker te kokkerellen in d'r Janod keukentje.

Als Jes niet ‘leest’ en niet ‘ketabaht’ dan staat ze lekker te kokkerellen in d’r Janod keukentje.

Heerlijk die A-B-C. Ik sla insect maar over, dat noemen gewoon nog beestje en tja.. de Q van Quiz en dan een vraagteken als symbool.. Lol. Skippen we ook

Heerlijk die A-B-C. Ik sla insect maar over, dat noemen gewoon nog beestje en tja.. de Q van Quiz en dan een vraagteken als symbool.. Lol. Skippen we ook

In de laatste zonuren vorige maand, lekker boekie lezen.

In de laatste zonuren vorige maand, lekker boekie lezen.

Add a comment

Reacties

 1. Vayola schreef:

  Super leuke en interessante blog!

  Ketabah… Haha, grappig om dit te lezen en ik ben echt benieuwd om te horen hoe ze dit uitspreekt.😁😍
  Ik heb zelf een zoon, maar ik deel ook alle lof voor wereldmeisjesdag.

  Zet um op bij het benefietconcert in Paradiso!

  Ga zo door Giovanca😘

  -Xjes- Vayola

Geef een reactie