Blog - Health care

Dermatoloog Marjolein Leenarts vertelt je alles over baby acne

Marjolein Leenarts is moeder van twee prachtige dochters Felice en Lien. En heeft daarnaast ook een zoon Hein. Ze is 3 dagen per week werkzaam als dermatoloog in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk. Naast haar werk in het ziekenhuis heeft ze haar eigen lijn ontwikkeld –Dokter Leenarts- voor kinderen en volwassenen. Van waterpokken tot zonbescherming: Dokter Leenarts weet raad! www.dokterleenarts.com. 

Baby acne

Pasgeboren baby’s hebben bijna nooit een gaaf “ babyhuidje” Er zijn altijd wel wat plekjes en vlekjes te zien, en 9 van de 10 keer roept iedereen dan dat het wel babyacne zal zijn. Maar was is dat nu precies? En komt dit nou echt zo vaak voor?

Ongeveer 1 op de 5 pasgeborenen heeft in min -of meerdere mate last van baby acne.
Dit ontstaat ergens tussen de 0-8 maanden. De oorzaak is niet helemaal bekend, maar mogelijk spelen hormonen van de moeder een rol in combinatie met een toename van de talgklieractiviteit. Jongetjes hebben er iets vaker last van dan meisjes.

Hoe herken je baby acne?
Er ontstaan mee-eters, rode bultjes en puistjes op het gelaat, met name op de wangen. In sommige gevallen zijn zelfs de schouders en romp aangedaan.
Wat echt typisch is voor échte babyacne zijn dus mee-eters. Zonder mee-eters is het dus eigenlijk iets anders, bijvoorbeeld neonatale cephale pustulose (zie onder).

Baby acne is wisselend aanwezig, komt en gaat, over langere tijd. Meestal trekt baby acne vanzelf binnen paar maanden weg zonder littekenvorming en is behandeling met medicijnen niet nodig. Bij ernstige vormen is het raadzaam je huisarts of dermatoloog te bezoeken, want dan kan een medicijnbehandeling nodig zijn om littekens te voorkomen.

Neonatale cephale pustulose

Neonatale cephale pustulose wordt beschouwd als een variant van baby acne. Precieze cijfers ontbreken, maar mij inziens komt dit echt enorm vaak voor!
In de 2e of 3e week ontstaan er pustels (puistjes) op het gezicht en op de hoofdhuid. In tegenstelling tot ‘echte’ acne ontstaan er geen mee-eters. Neonatale cephale pustulose ontstaat waarschijnlijk door een reactie op een gist (Malassezia furfur) op de huid. Het probleem verdwijnt spontaan in enkele weken tot maanden. Deze gist is in principe een normale “bewoner” van de huid, maar kan soms problemen geven.

Wat moet ik doen?

Omdat beide vormen van babyacne vanzelf verdwijnen, hoef je niks te doen.
Als de acne heftig is, waarmee ik bedoel dat er echte grote ontstekingen zijn, bezoek dan de huisarts voor verder advies. Soms wordt er dan tijdelijk een antibiotica-creme voorgeschreven bijvoorbeeld.

Wat moet ik niet doen?

Blijf vooral van de pukkeltjes af! Niet pulken of uitknijpen dus

Waterpokken is een erg vervelende kwaal, en helaas moet praktisch ieder kind in Nederland dit een keer doormaken.

Add a comment

Geef een reactie