Blog - Health care

Dokter Leenarts deelt 11 zwangerschapsweetjes

Marjolein Leenarts is moeder van twee prachtige dochters Felice en Lien. En heeft daarnaast ook een zoon Hein. Ze is 3 dagen per week werkzaam als dermatoloog in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk. Naast haar werk in het ziekenhuis heeft ze haar eigen lijn ontwikkeld –Dokter Leenarts- voor kinderen en volwassenen. Van waterpokken tot zonbescherming: Dokter Leenarts weet raad! www.dokterleenarts.com. 

Huid en zwangerschap

Dat er tijdens je zwangerschap veel veranderd, dat weet iedereen wel. Maar wist je ook dat aan je huid enorm veel veranderingen te zien zijn?

Wist je dat…

1. Er nieuwe moedervlekken ontstaan. Daarnaast kunnen bestaande moedervlekken ook donkerder en dikker worden.

2. Je een extra volle haardos hebt, enkel en alleen omdat er minder haren uitvallen dan normaal. Helaas vallen deze “extra” haren alsnog enkele maanden na de zwangerschap uit.

3. Je hele huid donkerder wordt, maar vooral de huid rond de tepels en de lijn van je navel naar beneden.

4. Nagels vaak wat zachter en brozer zijn tijdens de zwangerschap.

5. Je handen vaak warm aanvoelen door toegenomen bloedcirculatie in het lichaam en dat je vaak ook rode handpalmen krijgt.

6. Je tandvlees extra rood is en er een verhoogde kans is op tandvleesontsteking. Extra aandacht voor mondhygiëne dus!

7. Bijna elke vrouw last heeft van overbeharing. Vooral in het gelaat, maar ook soms op armen, benen en rug. De meeste van deze haren verdwijnen ongeveer 6 maanden na de bevalling.

8. Er soms tientallen rode vlekjes, oftewel spinnenkopjes, in gelaat en hals tevoorschijn komen. Ook deze verdwijnen weer na de zwangerschap gelukkig.

9. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen vochtophoping heeft bij de oogleden, in het gelaat en armen en/of benen. Dit is vooral ‘s ochtends bij het opstaan duidelijk en wordt wat minder in de loop van de dag.

10. Striae de meest bekende en misschien wel meest gevreesde huidaandoening is tijdens de zwangerschap. Helaas zijn er geen wetenschappelijk bewezen producten die dit kunnen voorkomen.

11. Het ook tijdens de zwangerschap belangrijk is om de huid goed te beschermen in de zon? De Nederlandse vereniging voor Dermatologie adviseert factor 30, omdat het verschil met factor 50 heel klein is. Factor 30 beschermt 97% en factor 50 98%. Ook is het niet nodig speciale zonnebrandcreme voor zwangeren te gebruiken.

moedervlek-marjolein-leenarts-pret-a-pregnant

Add a comment

Geef een reactie