Dutch News

Editors Note: Stilstaan bij de rol van vaderschap met oog op Vaderdag

Na alle posts van Moederdag, ontbijtjes op bed en bloemen van manlief op Instagram is het tijd om vaders in het zonnetje te zetten. Want het is bijna weer zover ´Vaderdag’. Vaders zijn op dit moment echt hot topic, want hoe vroeger de focus op moeders lag krijgen de vaders ook de nodige aandacht als het gaat om parenting.

Maternity leave oftewel zwangerschapsverlof is altijd een hot topic. En in Scandinavië staan ze erom bekend dat het ouderschap goed geregeld wordt en dat zowel vader als moeder recht heeft op verlof. Zo hebben we veel relaties in het buitenland en kreeg ik een mail van een partner die vertelde dat hij out of office was door zijn ‘paternity leave’. Een mooie term en eigenlijk niet meer dan normaal. Want waarom zou een man of nieuwe vader geen recht hebben op verlof om bij het gezin te zijn?

Voor Vaderdag nam ik onlangs een video op met Selwyn Senatori en vroeg ik hem over vaderschapsverlof. Als kunstenaar en ondernemer is daar voor hem geen ruimte voor, maar dat is een keuze, maar als je in dienst bent begrijp ik wel dat het een wens zou zijn. Zie het hele interview met Selwyn in onderstaande video:

De rolverdeling is door de jaren flink veranderd. Vaders verdelen de taken met de moeders en zo zie ik ook steeds vaker vaders in het park of op de woensdag middag die dan een ‘papa dag’ hebben. En dat blijkt ook uit onderzoek van Pampers.  Zo blijkt dat vooral jonge papa’s (als in onder de 35 jaar) kinderen met 79% het belangrijkste vinden in het leven. Dit tegenover gemiddeld 63.5% voor vaders ouder dan 35 jaar. Ook gaven de jongere vaders aan liever een langer vaderschapsverlof gewild te hebben. En dat begrijp ik volkomen. Wij hebben beiden een drukke baan, maar zijn ook het liefste met de kinderen.

Wat ik mooi vind is dat steeds meer merken en producten zich richten op ‘het leven makkelijker maken van de vader’. Zo zijn er producten die het huishouden makkelijker maken. Maar laatst kwam Bastiaan dus via een tip van een mede papa thuis met een pak Pampers luier broekjes, want die maken het verschonen makkelijker en je kunt zelfs staand de luier verwisselen. Ik vind het mooi om te zien hoe mannen denken. Ik had ze al lang in ons assortiment, want gebruik ze als sinds onze prinses 8 maanden is. Het is zo makkelijk als je onderweg bent of op reis. De flexibele tailleband maakt het een fijn zittend broekje voor je kleintje en door het openscheuren van de zijkanten kun je hem uitdoen als een gewone luier.

Nog een leuk weetje: het blijkt dat de hersenen van kindjes rond de 8 maanden al het signaal van lopen gaan afgeven, maar dat het lijfje hier nog niet klaar voor is. Hier komt dus de beweeglijkheid rond die leeftijd vandaan! Dat verklaart dus al dat getrappel tijdens het verschonen.

Jaap Reesema, de man van onze lieve contributor Kim Kötter is het boegbeeld voor moderne papa´s en ambassador van Pampers. Wist je trouwens dat maar liefst 86% van de Nederlandse vaders dagelijks de luier verschoont? Ik word zelf in ieder geval heel blij van dit nieuws!

jaap-muck-pret-a-pregnant.jpg

Yes ladies, kijken jullie deze week naar een nieuwe aflevering van Prêt à Pregnant TV, die helemaal in het teken staat van vaders en Vaderdag?

Pampers heeft speciaal voor Vaderdag en de campagne #PampersPapaNL ook zelf een video opgenomen met het thema een nieuwe generatie luiers voor een nieuwe generatie papa´s. Deze video bekijk je hier.

Dan is het nu tijd om al die lieve papa’s eens goed in het zonnetje zetten vandaag!

Liefs,
Janine

#PampersPapaNL

Add a comment

Geef een reactie