Handige tips voor als er een tweede kindje op komst is

Dutch News

Handige tips voor als er een tweede kindje op komst is

Een tweede kindje op komst? Wat een geluk en geschenk! Maar hoe bereid je jezelf en de oudste voor op de komst van een tweede kindje? Je oudste kindje heeft alle aandacht van de wereld gekregen en moet opeens de aandacht ‘delen’. Om je alvast een beetje voor te bereiden, zetten wij wat fijne tips op een rij!

 1. Betrek je kindje volledig bij de zwangerschap en voorbereidingen
 2. Praat veel
 3. Neem je kindje mee naar de verloskundige/gynaecoloog
 4. Er zijn een heleboel leuke boekjes over het krijgen van een broertje of zusje. Lees dit samen met je kindje of haal het in huis.
 5. Ga lekker op stap en spreek veel af met vrienden en vriendinnen die al een of meerdere kinderen hebben.
 6. Oefen met een knuffel of een pop. Door middel van rollenspel kan je kindje oefenen om te zorgen voor de ’baby’.
 7. Zorg ervoor dat je kindje, afhankelijk van de leeftijd, op tijd wordt ingelicht dat er een broertje of zusje op komst is. Zo is er even tijd om hieraan te wennen.
 8. Bedenk wel dat je kindje tot nu toe gewend is geweest om alleen te zijn. Om die reden is het goed om te gaan oefenen met het fenomeen genaamd delen.
 9. Mocht je kindje, afhankelijk van de leeftijd, nog niet op een crèche zitten, spreek dan veel af met vrienden die kids hebben.
 10. Maak je kindje onderdeel van het proces en ga bijvoorbeeld spulletjes kopen voor de baby. Zo wordt het langzamerhand iets gewoner en wordt het steeds leuker om grote broer of -zus te worden.
 11. Zorg ervoor dat je kindje zich ‘groot’ voelt. Hierdoor zal hij of zij het leuk vinden om dezelfde dingen te doen die ouders doen. Denk hierbij aan een flesje geven of spelen met de baby. Hierdoor zorg je ervoor dat er minder snel jaloezie ontstaat.
 12. Zorg ervoor dat wanneer de baby geboren wordt, je je niet te veel focust op de baby wanneer je oudste kindje erbij is. Dit is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd, maar zolang je kindje zich betrokken voelt, zal hij of zij het alleen maar heel leuk vinden.
 13. Als je kraambezoek krijgt nadat de baby geboren is, zorg dan ook voor een klein cadeautje voor de oudste.
 14. Zorg ervoor dat bekenden die op kraambezoek komen eerst even je oudste kindje begroeten voordat ze de baby gaan bewonderen.
 15. Mocht je kindje af en toe vervelend doen als de baby geboren is. Denk hierbij aan het afpakken van de speen etc. Leg dan uit dat de baby zelf nog niks kan en opkijkt tegen zijn of haar grote zus of broer en dat hij of zij daarom goed op moet letten.
 16. Als de baby er is, zorg dan voor een vrolijke traktatie (beschuit met muisjes) voorde oudste voor op de crèche, speelzaal of op school.
 17. Last but not least: Geniet van deze prachtige tijd! Een kindje is natuurlijk al heel bijzonder, maar twee kleintjes zijn natuurlijk helemaal een wonder. Onthoud goed dat een beetje jaloezie in de eerste weken meer dan normaal is. Mocht je denken dat jouw kindje het best moeilijk gaat vinden om de aandacht te verdelen, bedenk dan dat je niet de enige bent. Neem het niet te serieus en dan gaat het vanzelf weer over!
 18. Heb jij nog een handige tip voor de lezers? Deel deze dan in een comment onder deze post!
Add a comment

Geef een reactie