Health care

Gynaecoloog Moniek de Boer zet alles wat je moet weten als je zwanger wilt worden op een rij

Zwanger worden is een spannende periode. Sommige dames stoppen met de pil en bam ze zijn zwanger maar voor andere dames kan het soms wat langer duren. Vandaag legt gynaecoloog Moniek de Boer ons uit wat nou belangrijk is om te weten als je zwanger wilt worden. Want zwanger worden heeft ook te maken met kansen en bepaalde gewoontes. Natuurlijk zijn er situaties waarbij de hulp van een specialist ingeroepen moet worden maar begin je net met ´zwanger´ worden dan is het belangrijk om zelf een aantal zaken in kaart te brengen.

moniek-de-boer-pret-a-pregnant

Besluiten om zwanger te worden is een beslissing met een positieve en verwachtingsvolle energie. De eerste paar maanden is de periode rondom het wel of niet gaan menstrueren nog leuk spannend. Je bent bezig met een soort ‘geheim’ project. Na enkele maanden is dit project al een stuk minder leuk en komen er zorgen. Zou ik wel echt zwanger kunnen worden? Is er iets met mij mis?

Wat is belangrijk om te weten als je zwanger wilt worden?

Vruchtbare periode.
Zwanger worden heeft heel erg te maken met kansen. Gemiddeld is de lengte van een menstruatiecyclus 28 dagen. Bij een cyclus van 28 dagen is de eisprong (ovulatie) ongeveer op de 14e dag (dag 1 is de dag waarbij de menstruatie echt doorbreekt). De periode tussen eisprong en menstruatie is ongeveer 14 dagen. Dat betekent als je een cyclus hebt van 35 dagen dat de eisprong rond de 21e dag van je cyclus is. De periode rondom een eisprong wordt de vruchtbare periode genoemd. Dit is de enige periode waarin je zwanger kan worden. Je kunt je vruchtbare periode vaststellen door ovulatie testen te doen (drogist en apotheek), of door een basale temperatuur kaart bij te houden.

ovulatie-kaart-pret-a-pregnant

Indien je elke ochtend, voordat je opstaat je temperatuur meet (rectaal) en deze invult, zie je dat na je eisprong je temperatuur 0,3- 0,5 graden omhoog gaat. Je vruchtbare periode is dus de dagen voordat de temperatuur omhoog gaat. Door hier meer inzicht in te krijgen merk je bijvoorbeeld ook dat je voor je eisprong (dit is soms enige dagen) meer heldere slijmige afscheiding krijgt. Dit is een teken dat je in je vruchtbare periode zit.
Het eitje leeft ongeveer 6-8 uur, dus het heeft deze tijd om bevrucht te worden. Sperma leeft langer, ongeveer 48 uur. Daarom is het nodig in je vruchtbare periode, in ieder geval om de dag te vrijen. Bij een cyclus van 28 dagen is het verstandig om van de 10e tot de 16e dag aan te houden (soms is de eisprong iets later en je cyclus dus langer), bij een cyclus van 35 dagen is dit van de 17e tot de 23e dag.

Kansen
Gemiddeld is het zo dat 70% van de vrouwen zwanger is binnen 1 jaar. Dit gaat wel uit van een aantal factoren; jonger dan 38 jaar, cyclusduur korter dan 35 dagen en voldoende goede spermacellen. De kans op een zwangerschap is heel erg afhankelijk van leeftijd. Dit laat onderstaande grafiek zien.

leeftijd-tabel-zwanger-worden-pret-a-pregnant

Voordat je echt gaat proberen.

Voordat je zwanger wil worden is het goed naar je gewoontes te kijken; roken, alcohol, drugsgebruik of zeer intensief sporten. Roken, alcohol en drugs zijn echt zeer schadelijk voor een ongeboren kind. Kijk ook naar je algemene gezondheid en medicijngebruik.

Roken en drugs
Roken en drugs passen niet in een gezonde leefstijl. Drugsgebruik vermindert niet alleen de zwangerschapskans maar is ook zeer schadelijk voor het ongeboren kind. Dit geldt ook voor soft- en partydrugs. De kans op zwangerschap neemt af wanneer één of beide partners rookt en roken tijdens de zwangerschap is niet zonder gevaar voor de zwangerschap en het ongeboren kind. Het leidt tot ernstige groeivertraging en geeft meer kans op vroeggeboorte of complicaties bij de geboorte. Wees je ervan bewust dat ook het zogenaamde ‘meeroken’ schadelijk kan zijn. Bovendien wordt de spermakwaliteit aangetast door roken. Het is dus verstandig dat je stopt met roken als je kinderwens hebt. Zeker omdat roken en drugsgebruik verslavingen zijn waar moeilijk vanaf te komen is, is het van belang op tijd te stoppen. Vind je het moeilijk om te stoppen met roken of drugsgebruik, dan kun je overwegen hulp in te schakelen. Je huisarts kan je hierover adviseren.

Alcohol
Als je zwanger wilt worden, is het advies alcohol tot een minimum te beperken. Een enkel glaasje wijn tast je vruchtbaarheid niet direct aan, maar alcohol verhoogt wel de hoeveel oestrogeen in je bloed. Dit kan gevolgen hebben voor je menstruatiecyclus. Het kan moeilijk zijn het sociaal zeer geaccepteerde alcoholgebruik te verminderen, mocht je dit alleen niet lukken, ga dan voor advies naar de huisarts. Wanneer je zwanger bent is uiteraard het dringende advies om alcohol volledig te vermijden. De alcohol komt namelijk ook in het bloed van het kind. Onafhankelijk van de hoeveelheid alcohol die je als as moeder drinkt kan het Foetaal Alcohol Syndroom optreden, een ernstige aandoening bij kinderen. lees hier meer over FAS
Ook mannen doen er verstandig aan hun alcoholconsumptie te minderen bij een kinderwens. Alcohol remt de aanmaak van het mannelijk hormoon testosteron en bevordert de afbraak ervan. Hierdoor neemt het aantal zaadcellen af. Tegelijkertijd neemt het aantal afwijkende zaadcellen juist toe.

Sporten
Bewegen is gezond en past natuurlijk prima bij een gezonde leefstijl. Je kunt hiermee doorgaan in de periode dat je probeert zwanger te worden. Overmatig sporten kan de vruchtbaarheid van de vrouw wel negatief beïnvloeden, er kan een onregelmatige cyclus ontstaan. Er is dus niets mis met regelmatig bezoek aan de sportschool, maar overdrijf het niet. Verder is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Als het niet goed voelt om te sporten, kun je het beter laten. Dit geldt ook als je zwanger bent. Sporten is goed en kan ook zeker in de eerste 13 weken geen kwaad, zolang te buik je niet in de weg zit is regelmatig sporten (niet te veel!) aan te raden.
Voor mannen die intensief sporten is het goed in een vroeg stadium spermaonderzoek te laten doen (bv als je na een half jaar niet zwanger bent). Intensief sporten kan bij mannen leiden tot verminderde spermaproductie. Indien testosteron of anabolen gebruikt worden dient hiermee gestopt te worden, dit remt namelijk de spermaproductie (soms tot 0).

Gezond gewicht
De kans op een zwangerschap is het grootst als de vrouw een gezond gewicht heeft. Zowel over- als ondergewicht zijn nadelig voor je zwangerschapskans. Of je een gezond gewicht hebt, kun je bepalen door je Body Mass Index (BMI) te berekenen. Bereken je BMI

Medicijngebruik
Gebruik je medicatie? Overleg dan vóórdat je zwanger probeert te worden met je huisarts of je deze medicijnen veilig kunt blijven gebruiken tijdens een eventuele zwangerschap.
Let op! Ook medicatie die vrij verkrijgbaar is (dus zonder recept), is niet altijd veilig te combineren met een zwangerschap. Lees de gebruiksaanwijzing van deze middelen en overleg bij twijfel met de apotheker of je arts. Hetzelfde geldt voor homeopathische middelen.

Foliumzuur en vitaminen
Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, doe je er goed aan dagelijks extra foliumzuur in te nemen. Foliumzuur zorgt ervoor dat je minder kans hebt op een kindje met een open rug of een andere vorm van neuraalbuisdefect. Het advies is om minimaal 4 weken vóór de bevruchting te starten met het slikken van 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur en hiermee door te gaan tot 8 weken ná de bevruchting. Foliumzuur is vrij te koop bij de drogist of apotheek. Mocht een zwangerschap onverhoopt langer op zich laten wachten dan kun je foliumzuur zonder problemen langdurig slikken.
Het kan goed zijn om aanvullende vitaminen preparaten te slikken, zeker als je bv vegetarisch of veganistisch eet. Let er dan wel op dat je producten speciaal voor zwangeren slikt, hier zit geen vitamine A in.

Wanneer is het verstandig een arts te bezoeken?

  1. Indien je na een jaar proberen niet zwanger wordt kun je naar de huisarts gaan. Deze kan zelf onderzoek doen (eisprong, spermaonderzoek en een chlamydia onderzoek doen, zie verder). De huisarts verwijst je zo nodig naar een gynaecoloog.
  2. Indien je zwanger wilt worden en je gebruikt medicijnen. Of je hebt een ziekte die mogelijk van invloed is op een zwangerschap of vice versa.
  3. Indien je een cyclus hebt die langer duurt dan 35 dagen, of een onregelmatige cyclus.
  4. Indien je weet dat je een SOA hebt gehad, of je je zorgen maakt daarover; Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn infecties die door seksueel contact worden overgebracht. Chlamydia en gonorroe zijn de belangrijkste in verband met de vruchtbaarheid. Deze beide SOA’s kunnen een eileiderontsteking veroorzaken. Hierdoor kunnen verklevingen ontstaan aan de eileiders, waardoor je eileiders afgesloten kunnen raken. Iedereen kan een SOA oplopen door onbeschermde seks met een partner die een SOA heeft. Je kunt een SOA hebben zonder het te merken.
  5. Indien je jouw persoonlijke situatie wilt voorleggen of vragen hebt.

De huisarts kan je doorverwijzen voor verder onderzoek of behandeling naar de gynaecoloog.

Over Women´s Healthcare Center

Het Women´s Healthcare Center, afgekort WHC, is een zelfstandig behandelcentrum voor vrouwenzorg met verschillende specialisten op het gebied van gynaecologie, verloskunde, seksuologie, urologie en echoscopie. Deze kleinschalige specialistische kliniek met veel persoonlijke aandacht is inmiddels een gevestigde naam binnen het zorglandschap en behoort vandaag de dag tot de top poliklinische zorginstellingen van Nederland. Bij het WHC kun je terecht voor uitstekende en persoonlijke zorg omtrent je zwangerschap en kinderwens. Alle afspraken zoals echo´s en consulten worden op 1 locatie verricht en uiteraard ben je verzekerd van de meest moderne behandelapparatuur. Het WHC garandeert 100% vergoeding en heeft met alle zorgverzekeraars een contract. Maar het fijne is dat je ook op eigen kosten (dus zonder doorverwijzing) binnen 48 uur terecht kunt.

Save

Save

Save

Add a comment

Geef een reactie