Het preventieve borstonderzoek bij Women´s Healthcare Center Amsterdam

Health care

Het preventieve borstonderzoek bij Women´s Healthcare Center Amsterdam

Oktober is borstkankermaand. Daarom besteden wij als platform voor vrouwen extra aandacht aan dit onderwerp. Wij werken nauw samen met Women´s HealthCare Center in Amsterdam en wist je dat bij deze kliniek altijd terecht kunt voor een preventief borstonderzoek middels echografie van de borsten?

Een preventief borstonderzoek houdt niets tegen maar je kunt wel vroeg afwijkingen ontdekken, waardoor de gevolgen worden beperkt. Echografie bijvoorbeeld werkt goed bij aanwezigheid van melkklierweefsel waardoor goed onderzoek mogelijk is bij jonge vrouwen onder de 50 jaar. Dat is belangrijk want ook onder de 50 jaar kunnen afwijkingen voorkomen.

Wist je dat bijna de helft van alle vrouwen een goedaardige borstaandoening heeft. Meestal gaat het om een knobbeltje die anders aanvoelt in de borst. Het grootste deel van de vrouwen voelt een verandering rondom de menstruatie of zwangerschap, Gezwollen en pijnlijke borsten komen dan vaak voor.

Ook kan er sprake zijn van goedaardige aandoeningen die niets met de menstruatie of zwangerschap te maken hebben.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Een fibroadenoom, ook wel een bindweefselknobbel genoemd.
  • Een cyste, een blaasje gevuld met vocht.
  • Een lipoom, een goedaardig gezwel van vetweefselcellen.
  • Mastopathie, een verzamelnaam voor pijnlijk klierweefsel en/of gespannen borsten. Soms in combinatie met tepelvocht of cysten. Mastopathie komt vaker voor bij premenopauzale vrouwen met een piek tussen 35 en 40 jaar en rondom de overgang.

Het is altijd belangrijk om naar de huisarts of naar het Breast Care Center te gaan bij veranderingen van de borsten. Indien je ongesteld bent en pijnlijke, gespannen borsten hebt dan kun je beter even wachten tot een week na de menstruatie. Zijn de afwijkingen dan nog niet verdwenen, laat het dan zeker even nakijken. In verreweg de meeste gevallen gaat het om een goedaardige borstaandoening. Het is echter wel belangrijk om dit met zekerheid te laten vaststellen.

Voor meer informatie rondom een preventieve borstcontrole bij Women´s Healthcare Center klik je hier.

borstkanker-pret-a-pregnant

 

Add a comment

Geef een reactie