Health care

Wel of geen seks tijdens de zwangerschap? Gynaecoloog Florien ten Cate legt uit.

Tijdens je zwangerschap verandert er een hoop maar hoe zit het nou eigenlijk met je seksleven? En is seks tijdens de zwangerschap veilig? En in welke gevallen kun je het beter even overslaan? Gynaecoloog Florien ten Cate van het Women´s Healthcare Center legt uit.

16_Florien_Working_WHC_Womenshealthcarecenter_Gynaecologie_Amsterdam_by_marinke_davelaar_photography-1175-2

Ze vertelt er het volgende over: `In je baarmoeder groeit een kindje van embryo naar foetus tot uiteindelijk een baby. Dit zie je niet alleen aan de omvang van je buik, maar merk je ook aan een heleboel andere dingen. De hormoonspiegels in je lichaam veranderen en daarmee kan ook je libido veranderen. Sommige vrouwen hebben daardoor meer zin in seks. Maar je kan ook misselijk zijn, of je onzeker voelen over je veranderende lichaam en daardoor juist minder zin hebben in seks met je partner. Seks tijdens de zwangerschap is veilig tenzij er een situatie is waardoor seks absoluut af te raden is. Dit is het geval als je last hebt van vaginaal bloedverlies of wanneer je vliezen zijn gebroken en er een dreigende vroeggeboorte is. Let wel seks moet altijd prettig zijn voor beide partners en je zult merken dat met de vordering van de zwangerschap sommige houdingen minder prettig zijn. Maar seks is juist een manier om te genieten en te ontspannen met elkaar. Intimiteit versterkt de band die jullie samen hebben.´

Het is daarnaast wel goed om te weten dat je tijdens de zwangerschap meer kans hebt op een vaginale schimmelinfectie. Dat merk je door meer en brokkelige witte afscheiding en soms ook jeuk en pijn. Als je deze klachten hebt en seks is pijnlijk kun je beter contact opnemen met een arts om deze schimmelinfectie te behandelen. Tot slot geeft gynaecoloog Florien ten Cate aan dat wanneer je in je zwangerschap snel last hebt van harde buiken dat dit kan toenemen als je seks hebt.

Heb je vragen of twijfels neem dan altijd even contact op met je behandeld arts.

Over Women´s Healthcare Center

Het Women´s Healthcare Center, afgekort WHC, is een zelfstandig behandelcentrum voor vrouwenzorg met verschillende specialisten op het gebied van gynaecologie, verloskunde, seksuologie, urologie en echoscopie. Deze kleinschalige specialistische kliniek met veel persoonlijke aandacht is inmiddels een gevestigde naam binnen het zorglandschap en behoort vandaag de dag tot de top poliklinische zorginstellingen van Nederland. Bij het WHC kun je terecht voor uitstekende en persoonlijke zorg omtrent je zwangerschap en kinderwens. Alle afspraken zoals echo´s en consulten worden op 1 locatie verricht en uiteraard ben je verzekerd van de meest moderne behandelapparatuur. Het WHC garandeert 100% vergoeding en heeft met alle zorgverzekeraars een contract. Maar het fijne is dat je ook op eigen kosten (dus zonder doorverwijzing) binnen 48 uur terecht kunt.

Add a comment

Geef een reactie