Lifestyle

Kinderen herdenken op hun eigen manier tijdens derde editie Nationale Kinderherdenking 4 mei

Morgen is het 4 mei; Dodenherdenking. Speciaal voor kinderen vindt er op 4 mei de Nationale Kinderherdenking plaats op het George Maduroplein in Den Haag. Deze herdenking voor en door kinderen, inmiddels één van de grootste herdenkingen van Nederland, wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Uniek aan de kinderherdenking is dat het de kinderen een plek biedt waarop zij op hun eigen manier kunnen herdenken. Ze worden mede door middel van zang, dans en toneel in hun eigen taal aangesproken, zodat begrippen als verzet (jaarthema 2018) en leven in vrijheid meer voor hen gaan leven.

Want hoe leg je aan een kind uit waarom er nooit meer oorlog mag zijn en waarom het belangrijk is om te blijven herdenken? Omdat de groep overlevenden van de Tweede Wereldoorlog die hun verhaal kunnen doorvertellen steeds kleiner wordt, wordt het des te belangrijker om de jonge generaties van nu het belang van herdenken en leven in vrijheid mee te geven. Door een herdenking te organiseren waarin kinderen de hoofdrol spelen, krijgen zij handvatten om met leeftijdsgenoten én thuis met hun familie (mee) te praten over deze belangrijke thema’s. Dat maakt de Nationale Kinderherdenking 4 mei bij Madurodam tot een herdenking om met vrienden en de hele familie te bezoeken: ouders, broers en zussen, opa’s en oma’s. Tijdens de kinderherdenking worden verleden en heden verbonden met de toekomst.

De Nationale Kinderherdenking 4 mei wordt bij Madurodam georganiseerd in samenspraak met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en gemeente Den Haag. Madurodam is als vrolijkste oorlogsmonument van Nederland de meest logische plek om deze herdenking te houden. Het park is opgericht als levende herinnering aan George Maduro, een oorlogs- en verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog. Hij gaf zijn leven voor de vrijheid. Door de kinderherdenking in Madurodam te organiseren wordt de boodschap dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is, doorgegeven.

Gratis bezoek aan de Nationale Kinderherdenking en Madurodam

De Nationale Kinderherdenking 4 mei is gratis en voor iedereen toegankelijk. Aanmelden voor deze herdenking kan via de website van de Nationale Kinderherdenking 4 mei. Met dit ticket is het ook mogelijk om op deze dag tussen 15:00 uur en 18:00 uur Madurodam gratis te bezoeken.

Bezoekers die zich via deze website gratis aanmelden voor de Nationale Kinderherdenking 4 mei krijgen op de avond zelf een plek toegewezen in speciale vakken. Voor kinderen die zijn aangemeld is een “Golden Circle” afgezet, rondom het podium. Hier mogen alleen kinderen staan (zonder begeleiding van volwassenen!), zodat zij het beste zicht hebben. Hun ouders en begeleiders worden verzocht om in het vak erachter plaats te nemen. Voor ouders die samen met hun kinderen de kinderherdenking willen bijwonen, zijn familieplekken gereserveerd.

Het is ook mogelijk om op de dag zelf – zonder registratie – de Nationale Kinderherdenking 4 mei bij te wonen. Wil je verzekerd zijn van een goede plek dan is het beter om je bezoek van te voren te melden.

Programma Nationale Kinderherdenking 4 mei

  • 15:00 – 19:00 uur – Gratis bezoek aan Madurodam
  • 18:30 – 19:00 uur – Verzamelen op het George Maduroplein 1, voor Madurodam
  • 19:20 uur – Start Nationale Kinderherdenking; kinderen dragen het Vrijheidslint binnen
  • 20:00 uur – Twee minuten stilte, ingeluid door het Taptoe-signaal
  • 20:02 – 20:05 uur – Kranslegging door burgemeester Madurodam en burgemeester Den Haag
  • 20:05 uur – Start kinderdefilé door Madurodam, langs monument George Maduro en het monument op de Dam
  • 20:30 uur – Afsluiting kinderdefilé; ouders/begeleiders en kinderen ontmoeten elkaar op het George Maduroplein

De herdenking in Madurodam is speciaal voor en door kinderen. Honderden kinderen treden op met zang, dans en theater. Alle optredens staan dit jaar in het teken van het thema ‘verzet’, het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ook is er een optreden van het Nationaal Kinderherdenkingskoor, een koor van ruim 250 kinderen uit heel Nederland.

Live kijken bij Omroep West en Ziggo

De Nationale Kinderherdenking is dit jaar vanaf 19:20 uur ook live te volgen via de Facebookpagina van Madurodam. Ook Omroep West en Kanaal 13 van Ziggo (ook via de mobiele app) zenden de Nationale Kinderherdenking vanaf dit tijdstip live uit.

Voor meer informatie: www.NationaleKinderherdenking.nl

Add a comment

Geef een reactie