Mommy Tip: Doei slapeloze nachten

Lifestyle

Mommy Tip: Doei slapeloze nachten

Denk jij weleens terug aan de tijd waarin je eindeloos kon uitslapen na een avondje doorhalen en je ongestoord de nacht kon doorslapen? These days are over, want nu ben je mama of word je bijna mama. De komende jaren zal slaap niet meer zijn zoals het geweest is en ja dat kan soms best pittig zijn. Vanaf het moment waarop je een baby in je armen hebt, staat de mama radar aan en staat alles in het teken van de baby. Al zou je lekker door willen slapen -als je hubby bijvoorbeeld de nachtvoeding op zich neemt- zul je toch nog wakker worden van elk geluidje dat jouw baby maakt. Dit is jouw moederinstinct die op maximaal staat en dit instinct heeft geen uitknopje. En maar goed ook, want er is een klein wezentje wat van jou afhankelijk is wat natuurlijk enorm bijzonder is.

Vanaf het moment waarop je bekend maakt dat je in verwachting bent, krijg je ongetwijfeld om de haverklap de opmerking ‘Oh ga maar vast veel voorslapen’ om je oren. Dit is natuurlijk hartstikke waar al is het alleen maar om je voor te bereiden op de bevalling, want dan is het fijn als je topfit en uitgeslapen bent, maar verder is het vooral zaak om goed voor jezelf te zorgen als de baby er eenmaal is.

Vandaag willen wij een aantal tips met jou delen die ons hebben geholpen tijdens deze toch wel pittige periode. Omarm jouw super mommy powers en Pampers to the rescue #InTheAir

Tip 1: It is what it is

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar bij het moederschap horen nu eenmaal gebroken nachten. Hoe meer je je hier tegen verzet hoe zwaarder het wordt. Hoewel je waarschijnlijk hoopt dat jij een van de happy few bent die een baby heeft die doorslaapt met 5 weken, moet je jezelf ook afvragen of dit wel goed is. Baby’s hebben tot een maand of 9 een nachtvoeding nodig en ja sommige baby’s haken eerder af in de nacht, maar anderen hebben dit nodig om te groeien en bloeien. Tuurlijk mag je soms best balen, maar ga hier niet te veel in op. Nogmaals makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer het.

Tip 2: Happy mommy happy baby

Ook deze tip draait om jou. Baby’s voelen alles feilloos aan. Ben jij niet blij, dan zal dit ook effect hebben op de bui van jouw baby. En zeg nu zelf, als jij je niet goed voelt, is in slaap vallen best lastig, toch? Probeer er dus voor te zorgen dat je topfit bent. Zorg voor jezelf en trek aan de bel als je het even niet trekt. Dit is namelijk helemaal niet gek, maar duik niet weg in dit gevoel en werk aan jezelf.

Tip 3: Ritueeltjes

Baby’s zijn dol op ritueeltjes; even met papa spelen, een warm badje, boekje lezen, rustig de pyjama aantrekken en bedtijd! Probeer hetzelfde ritueel elke avond te herhalen en je zult zien dat jouw baby de hint gaat begrijpen. Denk niet dat jullie ritueeltje de prullenbak in kan als het even niet meer werkt. Dit kan allerlei redenen hebben, zoals een sprongetje of een tandje die door wilt komt.

Tip 4: Schone billetjes

Baby’s poepen en plassen wat af. Hier gaat ’s nachts geen stop op, dus zorg ervoor dat de billetjes goed verzorgd zijn voor het slapen gaan en ook lekker droog blijven tijdens de nacht. Wij raden voor de nachten de  Baby-Dry luiers van Pampers aan. Deze luiers hebben recentelijk een metamorfose ondergaan om ervoor te zorgen dat jouw baby nog droger blijft tijdens de nacht. De unieke AirChannels™ -kleine luchttunnels in de luiers- zorgen ervoor dat lucht door de luier kan circuleren, zelfs als deze vol is. Daardoor wordt het veel minder klam binnenin de luier, en voelen de billetjes dus droger aan, wat er weer voor zorgt dat jouw baby niet wakker wordt van natte billen en daar in ieder geval niet van wakker kan worden. Naast de AirChannels™ bevatten de luiers ook een laag van heel kleine absorberende pareltjes, die het plasje van je jouw baby opzuigen. En om de luier compleet te maken, bevat deze een extra protectie laagje waardoor vocht ook nog eens super snel wordt opgenomen. Dit zorgt er weer voor dat jouw baby niet met rode billetjes wakker wordt.

Tip 5: Fashionable uuuh comfy in bed

Je zult zelf ook een voorkeur hebben wat betreft kleding en beddengoed tijdens het slapen. Jouw baby zal dit ook hebben, maar kan dit nog niet aangeven. Met een beetje logisch nadenken en tips kom je gelukkig een eind. Er zijn talloze dingen waar je rekening mee moet houden, zoals de temperatuur, de leeftijd, de materialen en ga zo maar door. Laten we ons even focussen op het mooie lenteweer. Te warm is niet goed! Waarschijnlijk heb je de neiging om jouw baby altijd lekker warm in te pakken. Niet nodig. Tuurlijk is te koud ook niet goed, maar sla vooral niet door met extra dekentjes en kleding. Tijdens een wat warmere nacht is een mouwloze romper met een lakentje en dekentje (of slaapzak) al genoeg. En niet vergeten de luier, deze moet natuurlijk lekker zitten en dan is de Pampers Baby-Dry ook echt aan te raden. Deze voelen zo zacht als katoen en de pasvorm is zo comfortabel waardoor jouw baby er geen last van heeft.

Tip 6: Doe een middagdutje

De kraamzorg raad je tijdens de kraamweek aan om overdag te slapen. Jij zit dan misschien nog in de ‘ik ben net moeder en wil elk moment van mijn baby meekrijgen high’, maar doe het toch maar. Elk uurtje is meegenomen en geeft weer nieuwe energie. Doe dit gewoon zolang jij je hier goed bij voelt. Telefoon uit, bed in en slapen maar. Mocht je echt niet ’s middags kunnen slapen, zorg dan dat je even relaxt. Zet je favoriete Netflix serie aan of lees een boek. Me time is echt heel belangrijk.

Tip 7: Durf om hulp te vragen

Sommige baby’s en helaas ook peuters kunnen ervoor zorgen dat de wallen op een gegeven moment op je knieën hangen.  Je zult waarschijnlijk al hebben ondervonden dat in hetzelfde huis slapen als jouw baby jou nog steeds niet laat doorslapen. De taak overgeven aan papa heeft dus waarschijnlijk weinig zin en binnen de kortste keren zul je zelf naast het bedje staan. Schaam je vooral niet om jouw baby af en toe te ‘dumpen’.  Opa en oma zullen het heerlijk vinden om zo nu en dan een nachtje op te passen en dan kan jij lekker slapen, slapen en nog eens slapen.

Tip 8: Het is een fase… Het is een fase

Er komt een dag waarop je ’s ochtends wakker wordt en denkt huh we hebben doorgeslapen! Die momenten zullen steeds vaker volgen tot het moment waarop jouw baby de smaak te pakken heeft en heerlijk de nacht doortukt. Houdt dit in jouw hoofd en denk ook vast maar aan de momenten waarop je je puber zoon of dochter uit bed probeert te trekken om er een beetje actie in te krijgen. Die fase komt er namelijk ook aan. Sorry dit zal de moed vast in je schoenen laten zakken 😉.

Tip 9: omarm je super mommy powers!

Bij moeder worden, krijg je de super power krachten cadeau. Functioneerde je eerst amper na een nacht van 6 uur slapen, nu is dit een topnacht. Je kan dus serieus meer aan als je moeder wordt. Je wordt sterker en stoerder. Tja soms vervloeken we de hormonen, maar in dit geval komen ze goed, heel goed van pas.

Tip 10: Tips please

Ongevraagde tips zijn soms niet fijn, maar probeer toch naar andere moeders te luisteren. Misschien zit hier wel de gouden tip bij voor jou. Lees boeken, blogs, fora en alles waar jij je goed bij voelt. Houdt wel altijd in gedachten dat elke baby anders is. Het is soms gewoon even zoeken naar de beste manier voor jouw baby. En mocht je nu denken dat er iets niet klopt en dat er meer achter het slaapgedrag van jouw baby zit, trek dan aan de bel. Er kan niks op tegen het moederinstinct, echt niet!

Nog even op een rijtje: accepteer, zorg voor jezelf, houdt de billetjes droog met de Pampers Baby-Dry luiers #InTheAir en go with the flow.

Slaap lekker!

Add a comment

Geef een reactie