Mommy Tip Muriël: Maak van borstvoeding een feestje 

Pregnancy

Mommy Tip Muriël: Maak van borstvoeding een feestje 

Het is wereld borstvoeding week. Een week waarin extra aandacht wordt besteed aan borstvoeding en natuurlijk ook de taboe rondom borstvoeding in het openbaar wordt aangehaald. Celebs zoals Doutzen Kroes en Candice Swanenpoel delen hun mooiste borstvoedingsfoto’s en geven nog maar eens aan hoe belangrijk borstvoeding is. Tijdens zo’n week lijkt alles fantastisch en een fluitje van een cent, maar helaas is de werkelijkheid anders. Borstvoeding kan een ware battle zijn waar je vol voor moet willen gaan. Vandaag wil ik mijn persoonlijke tips met jou delen.  

Eerst even mijn ‘borstvoedingsverhaal’

Toen ik zwanger was van Livia kreeg ik opeens de vraag: ‘Ga je borstvoeding geven?’ Uuuh hier had ik eigenlijk nog helemaal niet over nagedacht en tijdens mijn zwangerschap heb ik deze vraag dan ook even geparkeerd. Ik zou het allemaal wel zien. Toen Livia geboren werd, was het in het ziekenhuis voor de verpleegsters eigenlijk vanzelfsprekend dat ik borstvoeding zou gaan geven en dus kreeg ik mijn dochter tegen mijn borst aangedrukt. Alsjeblieft, prettige wedstrijd. Het was druk op de kraamafdeling, dus hulp kreeg ik niet. Toen ik vroeg hoe ik het moest doen, kreeg ik‘ nou gewoon’ te horen. Dit was een van de redenen waarom ik zo snel mogelijk naar huis wilde. Laat in de avond gingen we met Livia naar huis en had ik geen idee. De kraamzorg zou de volgende ochtend pas komen, dus we stonden er alleen voor. Achteraf een beetje eigenwijs dat ik zo nodig naar huis wilde, maar ik dacht ik regel het wel. Niet dus haha. Toen de kraamzorg de volgende ochtend kwam had Livia nog geen slok gedronken en was haar lichaamstemperatuur ook nog eens te laag. Oeps. Wel was er die nacht een moeder oerkracht naar boven gekomen die mij had overtuigd dat ik borstvoeding wilde geven. Samen met de kraamzorg ging ik in de weer met tepelhoedjes, verschillende houdingen en noem maar op. Wel 1000 keer heb ik de handdoek in de ring willen gooien, maar uiteindelijk is het gelukt. Ik had een zoete baby die tevreden (wel met behulp van een tepelhoedje) uit de borst dronk. Bij Luan stond ik er heel anders in. Al tijdens mijn zwangerschap hoopte ik dat ik zo lang mogelijk borstvoeding kon geven. Ook dit ging weer niet vanzelf en ook deze keer wilde ik er 1000 keer mee stoppen vanwege helse tepelkloven en borstontsteking. Uiteindelijk heeft Luan 10 maanden bij mij gedronken tot hij er zelf klaar mee was. Tot op de dag van vandaag (Luan is bijna 4) mis ik het nog regelmatig. Hoewel het echt heel hard bikkelen was in het begin, vond ik het uiteindelijk magisch. 

Mijn borstvoedingstips: 

Allereerst… dit zijn mijn tips. Dingen die bij mij hebben geholpen en waar ik me goed bij voelde. Iedereen is anders en doet het op haar eigen manier. Dit is dan ook gelijk mijn eerste tip… 

Tip 1: Volg je hart en laat je door niemand gek maken. Als je in verwachting bent, komt al heel snel de vraag: “ga je borstvoeding geven?” Hoppa de druk wordt gelijk opgevoerd en de meningen vliegen je om de oren. Je zal te maken krijgen met fanatieke pro borstvoeding gevende moeders en moeders die heel erg anti zijn. Luister naar de tips (er zal best handig advies tussen zitten), maar volg je eigen hart. Hoe moeilijk dit ook is, doe het! Het gaat om jouw lijf, gevoel en baby.  

Tip 2: Lees je alvast in. Je hoeft tijdens de zwangerschap nog helemaal niet te beslissen of je wel of geen borstvoeding gaat geven. Toch is het fijn om je wel alvast in te lezen of bijvoorbeeld een borstvoedingscursus te doen. Zo voorkom je dat je net zoals ik net na de bevalling (en zonder de juiste hulp op dat moment) niet met grote vraagtekens zit.  

Tip 3: Alles is ok. Wat je ook doet uiteindelijk is alles ok. Als je tijdens je zwangerschap het al helemaal niet zit zitten, hak dan de knoop door en doe het niet. Wie weet verander je als de baby er is nog van gedachten, maar als dit niet het geval is, is dit ook prima. Borstvoeding heeft geen voorbereiding nodig, dus je kan op elk moment beslissen.  

Tip 4: Neem de tijd. Als de baby eindelijk geboren is, komt er veel op je af. Navelstreng wordt doorgeknipt, je wordt gehecht (misschien 😉) en de eerste familieleden komen snel kijken. Neem voor de borstvoeding echt even een moment voor jezelf. Ikzelf vond het fijn om even niemand om me heen te hebben en zelf te ontdekken hoe het nu allemaal werkte. Er is niks vervelender dan allemaal ogen op jouw borsten gericht terwijl je al in de kreukels ligt door de bevalling.  

Tip 5: Maak je de eerste 24 uur niet druk. Jouw baby heeft zijn of haar buikje in jouw buik nog even goed gevuld, dus de eerste 24 uur hoeft er nog weinig melk naar binnen. Dit gaat waarschijnlijk enorm tegen je gevoel in, maar het is toch echt zo. Leg regelmatig aan, maar verwacht niet enorme drinkpartijen. Het is nu vooral nog kennismaken en aan elkaar wennen.  

Tip 6: Laat de kraamzorg je helpen. Ik vond het in het begin vreselijk dat die onbekende vrouw zich met mijn borsten bemoeide. Ze hing er met haar neus bovenop en legde Livia in verschillende houdingen. Vreselijk vond ik het. Toch heb ik mezelf er maar aan overgegeven en haar advies opgevolgd, want tja zij weet er nu eenmaal alles van en ik op dat moment nog helemaal niks.  

Tip 7: Plan de kraamvisite goed in. Hoewel er in het begin weinig te plannen valt als je borstvoeding geeft, is het toch handig om streng te zijn. Beperk het kraambezoek en neem de tijd voor de voedingen. De kraamweek is voor jou en jouw baby en natuurlijk wil je dat iedereen hem of haar bewonderd, maar probeer je te focussen op alles wat er bij een pasgeboren baby komt kijken. De eerste week is wat borstvoeding betreft het lastigst. 

Tip 8: Probeer tepelkloven te voorkomen. Tepelkloven kunnen echt enorm pijnlijk zijn en de boel verpesten. Hoewel ze moeilijk te voorkomen zijn, zijn er toch een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden of kunt proberen, zoals het goed aanleggen van de baby, verschillende houdingen uitproberen en katoenen kleding dragen. De kraamzorg kan je hier alles over vertellen en heeft ook tips om ze te verhelpen als ze toch verschijnen. 

Tip 9: Zorg goed voor je borsten. Naast tepelkloven krijgen veel new moms ook te maken met borstontsteking. Hier kun je echt enorm ziek van zijn en dat wil je niet! Zorg er dus voor dat je de tips van de kraamzorg goed opvolgt (regelmatig masseren, tocht voorkomen en geen beugel bh dragen) en zorg goed voor je borsten.  

Tip 10: Subtiel in het openbaar. Een van de voordelen van borstvoeding is dat je het altijd en overal kunt geven, maar dit is ook gelijk een nadeel. Het is namelijk best een dingetje om je borsten er op een vol terras uit te gooien. Dit laatste hoeft natuurlijk helemaal niet. Er is altijd wel een rustig plekje te vinden en dankzij alle voedingsbh’s en zelfs voedingskleding ziet niemand dat je aan het voeden bent. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan hoor en ik vond het stiekem ook verschrikkelijk in het begin. Eigenlijk heb ik het altijd wel lastig geworden, maar werd ik er wel steeds wat makkelijker in. Zorg dat je kleding draagt waarmee je makkelijk kunt voeden (in de zomer wat makkelijker dan in de winter) en gebruik een mooie doek om de boel te bedekken.  

Tip 11: Vraag hulp van een lactatiekundige. De kraamzorg weet veel, maar een lactatiekundige nog meer. Als je er echt niet zelf uitkomt, maar toch heel graag wil dat het lukt, is het zeker de moeite waard om een lactatiekundige te laten meekijken. Ik heb dit bij Luan ook gedaan en na haar komst werd alles beter. Borstvoeding is namelijk echt niet ‘gewoon doen’ zoals mijn verpleegster in het ziekenhuis zei. Er komt veel heel veel bij kijken.

Tip 12: Volg je hart part 2. Als de baby er eenmaal is, komt de nieuwe vraag: ‘Hoe lang ben je van plan om borstvoeding te geven?’ Op het moment waarop ik of de baby er klaar mee is! Dit kan na 2 weken zijn, 3 maanden of misschien pas na een jaar. Wat je ook doet, het is goed! Echt waar! 

Tip 13: Kolven is leuk. Leuk? Ja echt waar haha. Ik vond het leuk en een soort spelletje. Als ik een extra volle fles had, was ik hartstikke trots en blij. En daarnaast geeft het jou de mogelijkheid om een avond cocktails te drinken zonder je baby dronken te voeren.  

Waarschijnlijk kan ik nog wel even doorgaan, maar hier moeten jullie het voor nu even mee doen 😉. Mijn belangrijkste tip is om altijd dicht bij jezelf te blijven. Als moeder word je gebombardeerd met zooooveel meningen en ervaringsverhalen, maar iedereen is ander en dat geldt voor jouzelf en voor jouw baby. Borstvoeding kan echt magisch zijn, maar ook het tegenovergestelde, dus doe wat voor jou goed voelt. 

Liefs, 

Muriël 

Add a comment

Geef een reactie