Q&A

Prêt à Pregnant talks with... Merel von Carlsburg 

Als we het over inspirerende moms hebben, dan hebben we het zeker ook over Merel van The Green Happiness. Deze prachtige moeder van de Willem (1,5) is een brok energie en weet business en motherhood feilloos te combineren. Met haar boek ‘Rock your body’ heeft zij samen met haar partner Tessa al vele vrouwen aan het sporten gekregen (waaronder Prêt à Pregnant founder Janine) en hun vegan recepten zijn om je vingers bij af te likken. Vandaag vragen wij haar alles over het boek, haar zoontje Willem en nog veel meer.  

Wat is Rock your Body? 

Rock Your Body is ons allernieuwste boek waarin we geweldige work-outs samen met een voedingsplan geschreven hebben. Voor dit boek hebben we de handen ineengeslagen met de knappe Model Workout Trainer Jeroen Krak en we hebben hem het hemd van het gespierde lijf gevraagd om al zijn kennis over sport te verwerken in dit boek. Naast een hele reeks work-out informatie, tips én work-out video’s (opgenomen op Ibiza) waar je samen met ons en Jeroen kunt trainen, staat dit boek ook vol voeding informatie en nieuwe healthy recepten. Van gezonde smoothies, shakes en avondmaaltijden tot zoete snacks. Strakker in je vel worden hoeft dus helemaal niet saai te zijn. Maar als je ons een beetje kent, wist je dat al natuurlijk! 

Wat is het grote geheim van deze work-out? 

Grote geheim is de simpele work-outs die wel genoeg uitdagen in combinatie met plantaardig en gezond eten. En de community eromheen waardoor je gemotiveerd blijft! 

Waarom is deze manier van bewegen makkelijk voor busy moms? 

De workouts duren maar 30-40 minuten en je kunt ze thuis doen, want je hebt alleen maar je eigen lichaam nodig. Easy! Je kan ze doen voordat de kids wakker worden door een half uurtje eerder op te staan of als de kids in bed liggen. Of terwijl je je favoriete serie (good girls, heb je die al gezien?!) kijkt even lekker rekken, strekken wat squats. Geloof mij je voelt je veel lekkerder na een half uurtje tijdens je serie gesport te hebben en dan liggend op de bank je serie af te kijken. 🥊 

 Vind je het zelf moeilijk de balans te vinden tussen je eigen business & motherhood? 

Ja vooral toen mijn kindje net geboren was. Hij hing heel erg aan mij en ik kon lastig een goede oppas vinden. Ik heb bijna het hele eerste jaar aan hem besteed en toen moest Tessa heel veel van mij overnemen. Ik had echt geluk met een partner zoals Tessa, want ze heeft me nooit gepusht om zo snel mogelijk terug te komen en mij de tijd gegeven om alles eerst rustig uit te zoeken m.b.t. het moederschap. Nu heb ik de liefste en leukste oppas ooit gevonden en heb ik ruim 3 dagen die ik aan mijn werk kan besteden. Ik blijf het lastig vinden, want ik wil het liefste beiden; en fulltime mama zijn en fulltime werken, maar ik denk dat elke moeder deze struggle kent. Ik heb beiden nodig om een leuk mens te zijn dus ik denk dat ik nu hier wel een goede balans in heb gevonden. Daarnaast slaapt Willem nog steeds 2 keer ruim een uur en gaat hij om 19:00 naar bed, dus die momenten pak ik vaak om even te koken, werken of om te sporten. Alles moet gewoon net iets meer gepland worden haha.  

Hoe heb jij jouw eigen zwangerschap ervaren? 

Ik voelde me hartstikke prima tijdens mijn zwangerschap op wat minder eetlust na in de eerste maanden. Dat vond ik heel vervelend want ik houd van eten en opeens proefde ik niet meer goed en vond ik heel veel dingen niet meer lekker. Gelukkig was dit na een paar maanden over. 

Hoe zorgde je ervoor dat je fit bleef? 

Nou dat is dus heel grappig. Toen was ik helemaal niet bezig nog met sporten. Ik probeerde wel veel te wandelen, maar ook dit schoot er vaak in omdat ik vooral heel druk was met werken. Wel heb ik geprobeerd om zo gezond mogelijk te eten, maar als ik zin had in ongezonde dingen gaf ik me hier ook gewoon aan over. Ik stond er relaxt in en luisterde gewoon naar mijn lichaam.  

Gouden (sport) tips van jou aan zwangere vrouwen? 

Zoals ik al zei heb ik zelf niet veel gesport als in niet tijdens mijn zwangerschap, maar bij een eventuele tweede zwangerschap zou ik dit wel blijven doen. Je hebt power nodig om alles aan te kunnen als het kind er eenmaal is dus goed voor je lichaam zorgen is heel belangrijk. 

Natuurlijk moet je jezelf niet overbelasten en is het belangrijk dat je voorzichtig traint. Dus ik zou gaan trainen met een speciaal pregnancy program. Zodat je zeker weet dat je oefeningen doet die je mag doen. Of met een coach die er verstand van heeft. En als je er geen zin in hebt dan moet je het lekker niet doen. Het belangrijkste is dat je lekker in je vel zit en jezelf nergens toe dwingt.  

Vond je het moeilijk weer in shape te komen na je zwangerschap? 

Ik was niet heel veel kilo’s aangekomen tijdens mijn zwangerschap. Ik denk een stuk of 9 kilo maar ik weeg mezelf niet zo vaak dus ik wist niet wat mijn beginstand was voor mijn zwangerschap. Wel woog ik uiteindelijk 78 Kilo en ik gok dat ik ervoor 69 kilo woog. 

Ik was verbaasd hoe snel mijn buik weer plat werd de eerste week. Echter had ik door de borstvoeding zoveel trek dat ik de hele dag lekker alles at waar ik zin in had en ik was er ook niet op gefocust. Ik vond allang dat ik er prima uitzag zo net na de bevalling. Qua gewicht was ik ondanks het vele eten lichter dan voor mijn zwangerschap, maar alles was wel minder strak.  

Wanneer heb je het sporten weer opgepakt en hoe ben je begonnen? 

Na 11 maanden. Toen had ik eindelijk weer wat ritme en sliep Willem redelijk door en had ik een fijne oppas gevonden. Toen kwam er eindelijk weer tijd voor mezelf en ben ik met Jeroen Krak (Krakkie) van Modelworkout gaan trainen. Na de eerste training had ik een week spierpijn, want ik had 20 maanden niet gesport😂.   

Tip om andere new moms te motiveren om te bewegen? 

Maak er echt tijd voor. De tijd die je hierin investeert krijg je dubbel terug voor je gezin, want je bent veel energieker, happier en je voelt je lekkerder in je vel. Dat heeft effect op het hele gezin. Dus misschien denk je dat je de tijd die je hebt aan gezin je gezin moet besteden, maar plan een paar keer per week een half uurtje voor jezelf en je zal zien dat je meer aankan. Het is ook fijn dat je in conditie blijft, want als new mom moet je zoveel je baby tillen de hele dag (de mijne woog na een half jaar al 10 kilo), dus het is wel fijn om power te hebben haha.

Hoe ziet jouw dieet eruit? Wat eet je wel en wat niet? 

Ik eet voornamelijk plantaardig. Mensen vragen dan altijd wat eet je dan, nou dat is zoveel! Quinoa burgers, vegan shoarma, pannenkoeken, salades, smoothies, bananenbrood, spaghetti met vegan gehakt, tempeh broodjes. Heel veel lekkers dus.  

Wat is er met jouw mind-set gebeurd nadat je moeder bent geworden? Is er veel veranderd? 

Ik ben meer een planner geworden. Vroeger was ik nogal een vrije vogel en zag ik wel wat de dag me bracht en kon ik rustig doorwerken tot 23:00 of beginnen om 05:30. Nu moet alles gepland worden en moet ik mezelf ook remmen en verplicht rust geven. Het grappige is wel dat ik door mijn kind beter voor mezelf zorg dan ooit omdat ik merk dat ik een veel relaxtere moeder ben wanneer ik goed in mijn vel zit. Dus ik plan nu meer me-time in en ik merk dat ik hierdoor meer energie heb voor mijn gezin én mijn werk. 

Wat is jouw lievelingsrecept uit het boek? 

De chocolate chip oatbars. Oh hou op. Die moet iedereen geprobeerd hebben. Ik denk dat dit en de bounty lollies uit ons eerste boek mijn 2 favoriete recepten zijn. 

Is het moeilijk om als drukke moeder vegan te koken? 

Het is moeilijk om als drukke moeder te koken jazeker. Vegan koken vind ik makkelijker dan vlees bereiden want dit kon ik vroeger al nooit goed haha.  Als ik druk ben koop ik vaak kant en klare gesneden groenten , een vega burger en kook ik rijst of noodles met een beetje bouillon. Dit staat zo op tafel en meestal maak ik extra zodat ik de volgende dag ook heb. Ik vraag ook vaak mijn oppas om een recept uit 1 van onze boeken te koken als mijn zoontje slaapt en ze maakt dan een extra grote portie zodat we er met het gezin van kunnen eten. Zij vindt het zelf ook helemaal leuk en is ook met ons zomerboek 5 kilo afgevallen. 

Als ik echt geen tijd heb haal ik een verse salade of soep bij SLA of bestel ik vegan sushi (kan bij alle sushi tenten). Soms bestel ik ook een extra grote lunch bij Deshima dat is dan zoveel dat ik er ‘s avonds ook van kan eten. Amsterdam heeft zoveel gezonde opties dat is wel fijn! Alleen voor je portomonee minder haha.  

De grootste misperceptie om vegan te eten? 

Dat je dingen mist! Echt echt niet er zijn zoveel lekkere vervangers; denk aan de vegan junkfoodbar, vegan vissticks, vegan Ben en Jerry’s. Er zijn heel veel bedrijven die erop in spelen, omdat steeds meer mensen bewust worden van de impact van dierlijke producten op het milieu. Ik ben heel blij met deze ontwikkeling!  

Last but not least… wat is jouw ultieme mommy tip? 

Knuffel je kind zoveel je kan, wees lief voor hem, geef alle liefde die je hebt, maak je niet te veel zorgen over wat iedereen zegt hoe je het moet doen. Volg je moederhart, want die heeft altijd gelijk.  

Ten slotte wil ik jullie een fijne korting aanbieden op ons boek ‘Rock your body’! Met de code: rockyourbodyjanine ontvang je 10%  korting op het boek en alle andere producten uit de webshop. BESTEL HET BOEK HIER

  

 

 

Add a comment

Geef een reactie